19 Nisan 2008 Cumartesi

NİHAYET ANLADILAR..ALKIŞLAR DTP'Lİ TUĞLUK

Bağımsız Kürt devleti mantıklı değil

Bağımsız Kürt devleti mantıklı değil 19 Nisan 2008 10:44

DTP’li Tuğluk, “Bağımsız Kürt devletini Kürtler ve Türkler açısından yararlı görmüyoruz. Ortadoğu’da yeni bir devlet inşa etmenin mantığı yoktur" dedi. Bu sözler herkesi düşündürdü



Ezelhan Üstünkaya'nın haberi

Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Bugün gazetesi aracılığıyla kamuoyuna önemli mesajlar verdi. DTP’li Tuğluk, “Bağımsız Kürt devletini Kürtler ve Türkler açısından yararlı görmüyoruz. Ortadoğu’da yeni bir devlet inşa etmenin mantığı yoktur" dedi.

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk’ün, “Etnik temele dayalı siyaset, gerginlik yaratıyor. Bölge değil Türkiye partisine ihtiyaç var" sözlerinin ardından Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Kürt devleti tartışmasına ilişkin önemli değerlendirmeler yaptı.

Türkiye’de hâlâ egemen güçlerin demokrasi konusunda bir olgunluğa ulaşamadıklarını belirtmeliyim. Bundan dolayı sürekli çatışma ve kaoslar yaşıyoruz. Bu krizin adı, egemenlik mücadelesidir. Bunun kırıldığı odak da Kürt sorunudur. Laikliksiyasal İslam gibi hususlar daha tali (ikinci) plandadır. Esas sorun şudur: Devletin kurucu ideolojisi olan Kemalizm kendisini değişime uğratmak konusunda isteksizdir. Kürtlerle, İslamcılarla, liberallerle 80 yıldır süren çelişkisi bu yanıyla sürmektedir.

ÇIKIŞ NOKTASI

AB İktidar, AB perspektifinden son 3 yıldır kopmasaydı bu krizden daha güçlü çıkabilirdi ancak yaratamadığı demokrasinin kurbanı olmuştur. Kürtlerle ve Kemalistlerle bir iktidar mücadelesine girişmesi, siyasi iktidarı siyaset yapamaz hale getirmiştir. AKP, Kürt sorunu olmak üzere sorunlara AB sürecini güçlendirerek çözüm perspektifi oluşturmalıdır.

DEĞİŞİKLİĞE DESTEK

Anayasa değişikliğinin yapılmamış olması AK Parti ve DTP’yi kapatma davası ile karşı karşıya bıraktı. Büyük olasılıkla davalar siyasi olduğundan, her iki parti de kapatılacaktır. Dolayısıyla eşikte ciddi bir kaos vardır. Kürt sorununun çözümü için anayasal değişiklikler yapılması gerek. Vatandaşlık tanımı ve hukuku, anadil özgürlüğü, yerel yönetim reformu, seçim ve siyasi partiler yasasının demokratik içeriğe kavuşturulması önemlidir. DTP olarak birlik çözümünü, cumhuriyetin demokratikleşmesine dayanan çözümü en makul çözüm olarak kabul ediyoruz.

ŞiDDET HAK ARAMA YONTEMi DEĞiL

Tehlikeleri hep birlikte önlemenin yolunu bulmalıyız. Şiddet olgusu ne bir hak arama yöntemidir ne de bir bastırma yöntemidir. Meclis zeminine ve siyasetine inanıyoruz. Eyalet, federasyon çözümlerini Türkiye için uygun bulmuyoruz. Bağımsız Kürt devletini en başta Kürtler ve Türkler açısından yararlı görmeyiz. Ortadoğu’da yeni bir ulus devlet inşa etmenin mantığı ve koşulları yoktur.

DİYALOG KURMALIYIZ

AKP hem kendisi inisiyatifi yitirdi hem de DTP'yi inisiyatifsiz bıraktı. Bundan sonrası şiddet eksenli gelişebilir. Devletin kendisini buna göre hazırladığını görüyoruz yani Kürt sorunu, bir çatışma unsuru olarak varlığını sürdürmeye devam edecektir. DTP olarak tüm bunları iyi analiz ederek “nasıl bir siyaset’ sorusuna yanıt aramaktayız. Uzlaşı ve diyaloğa dönük siyaseti daha da merkeze almak isteyen bir yaklaşımımız vardır. Üzerimize düşen rolü özveride de bulunarak yerine getirme isteği ve gayretindeyiz. Tek başımıza bir şey yapabilecek güce sahip değiliz. Güçlendirilmemiz ve desteklenmemiz lazım.