8 Nisan 2008 Salı

BARROSO VE REHN TÜRKİYE ZİYARETİ

10-11 Nisan’da Türkiye’yi ziyaret edecek olan AB Komisyonu Başkanı Barroso ve AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Rehn’in gündeminde AKP’ye kapatma davası ve 301’inci maddeyi de içeren AB’ye Uyum Paketi bulunuyor

TÜRKİYE-AB ilişkileri, bu hafta Ankara’nın gündeminin ilk sıralarına çıkacak. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn, 10-11 Nisan günlerinde Türkiye’yi ziyaret edecek. Barroso ve Rehn’in gündeminde AKP’yi kapatma davası ile anayasa ve 301. madde değişikliklerini içeren 10. AB’ye Uyum Paketi de bulunuyor.

2004 yılından bu yana Komisyon Başkanlığını sürdüren eski Portekiz Başbakanı Jose Manuel Barroso ile Olli Rehn, Perşembe günü başlayacak iki günlük ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Ankara ve İstanbul’u kapsayacak ziyaret sırasında Barroso ve Rehn ayrıca, CHP Başkanı Deniz Baykal başta olmak üzere siyasi parti liderleri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile bir araya gelecek.

“Siyasi reformları sürdürün” mesajı

AB Komisyonu’nun, önceden planlandığı ve son gelişmelerle ilgisi bulunmadığının altını çizdiği ziyaret sırasında Barroso ve Rehn özellikle Türkiye’deki reform sürecinin önemini vurgulayacak ve reform çabalarına destek mesajlarını verecek. Komisyon yetkilileri, AB üyeliği müzakere sürecine zarar verecek eylemlerden sakınılması uyarısınında bulunacak.

Kapatma Davası

Barroso ve Rehn’in Ankara’daki görüşmelerinde, AKP hakkında açılan kapatma davası ile buna bağlı olarak planlanan Anayasa değişikliği ve TCK’nın 301. maddesine ilişkin düzenlemeyi içeren 10. AB’ye Uyum Paketi üzerinde durulacak.

Görüşmelerde Avrupa Adalet Divanı’nın PKK’nın; AB terör örgütleri listesine alınırken izlenen prosedürün Avrupa hukukuna aykırı olduğu yolundaki kararın da ele alınacağı ifade ediliyor.

AB, üst düzey yetkililerinin aracılığıyla yaptığı çeşitli açıklamalarda AKP hakkındaki davaya yoğun bir tepki göstermiş bulunuyor.

Bu konuda yöneltilen eleştiriler, daha çok ìBüyük halk desteği ile demokratik bir biçimde seçilmiş” bir iktidar partisinin Anayasa Mahkemesince sunulan iddianamedeki suçlamalara dayanarak kapatılamayacağı görüşüne dayanıyor.

Bu görüşü en sık sık tekrarlayan AB yetkilileri arasında Olli Rehn başta geliyor. Rehn, son açıklamalarında özellikle sadece ìşiddetîe başvuran veya savunan partilerin kapatılmasını öngören Venedik Komisyonu’nun kriterlerine dikkat çekmişti.

10. AB’ye Uyum Paketi

Türk yetkililer de AB yetkililerine özellikle AB süreci çerçevesinde hazırlanan ve yakında Meclis’e sunulması beklenen 10. AB’ye Uyum Paketi’ne ilişkin bilgi verecek. Yeni Uyum Paketi içinde AB’nin ısrarla kaldırılmasını veya değiştirilmesini talep ettiği, TCK’nın tartışmalı 301. maddesine ilişkin değişiklik önerisi de yer alacak. Türk Ticaret Kanunu ve Toprak Kanunu gibi değişiklikleri de kapsayacak 10. AB’ye Uyum Paketi’nin özellikle Yargıtay Kanunu dahil, yargı reformu ve parti kapatmayı zorlaştıracak düzenmeleri ile öne çıkacağı ifade ediliyor.

Bu arada Barroso ve Rehn’in Ankara programında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’la görüşme de bulunuyor. Komisyon yetkililerinin Baykal’dan özellikle CHP’nin şimdiye kadar Meclis’ten geçen dokuz reform paketine verdiği desteği sürdürmesini isteyeceği belirtiliyor.

Baykal’a “reformu destekle” çağrısı

Bu çerçevede, Baykal ile görüşmelerde 301. maddenin de gündeme geleceği, AB tarafının da bu konuda CHP’den destek talep edeceği ifade ediliyor. CHP’nin şimdiye kadar takındığı tavrı dikkate alan siyasi gözlemciler, ana muhalefetin 301’de bir değişikliğe topyekün karşı çıkmayacağını, ancak hükümetçe önerilen değişiklikteki ifadelere itirazlarının olabileceğini söylüyor.

Yeni müzakere başlıkları

Ankara’daki görüşmeler sırasında ayrıca Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinde yeni başlıkların açılması konusu da gündeme gelecek.

Gerek Türkiye gerekse Komisyon, Haziran’ın sonuna kadar devam edecek olan Slovenya Dönem Başkanlığı sırasında yeni başlıkların açılmasını istiyor. Bunun müzakerelerin devamı açısından ìkritikî önem taşıdığı ifade ediliyor. Türkiye’nin, Şirketler Hukuku ve Telif Hakları fasıllarına ilişkin açılan kriterlerini yerine getirdiği belirtiliyor. 2005 yılının Ekim ayında resmen başlatılan Türkiye’nin AB müzakerelerinde şimdiye kadar altı başlık açıldı.

Bilim ve Araştırma başlığında müzakereler açılıp geçici olarak kapatılırken açılan ancak kapatılmayan diğer beş başlık şöyle: İstatistik, İşletmeler ve Sanayi Politikası, Trans Avrupa Şebekeleri, Tüketicinin ve Sağlığın Korunması ve Mali Kontrol. (ANKA)