9 Nisan 2008 Çarşamba

301. Madde BEKLEMEDE

301. Madde Teklifi Beklemede
Teklifin komisyona sevkedilmesi için Köksal Toptan beklenecek.
Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesini değiştiren teklifin bu hafta komisyonlarda görüşülüp önümüzdeki hafta Genel Kurul'a inmesi bekleniyordu.

Ancak, bu gerçekleşemeyecek. Çünkü, Meclis Başkanı Toptan Çin gezisinde. Vekalet ise CHP'li başkanvekili Güldal Mumcu'da... Mumcu, teklifi komisyonlara henüz havale etmedi.

Güldal Mumcu, "Acil bir konu olmadığı kanısındayım. Meclis Başkanını beklemeyi uygun bulduk" dedi.

AK Parti'li Bozdağ'dan Mumcu'ya Tepki
İktidar partisi ise Mumcu'ya tepki gösterdi. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Güldal Mumcu'nun tavrını "Parlamento ve siyaset geleneklerine aykırı bir tutum" olarak değerlendirdi.

Bozdağ, 301'de yargılama izninin Cumhurbaşkanı'na verilmesi kuvvetler ayrılığına aykırı şeklindeki eleştirilere de cevap verdi.

Cumhurbaşkanının, "Milletin birliğini temsil ettiğini, devletin başı, ordunun başkomutanı olduğunu, yasamanın bütün işlemlerini onaylama ve veto etme yetkisi bulunduğunu" anlatan Bozdağ, maddede korunan bütün hukuki değerlerle doğrudan ilgili olması nedeniyle cumhurbaşkanına bu yetkinin verildiğini bildirdi.

Bozdağ, "Türklüğe hakaret suçtur. Türkiye Cumhuriyeti Devletine hakaret suçtur. Yasama, yürütme organlarına, devletin asker ve emniyet teşkilatlarına hakaret suçtur. Bu düzenlemede de suç olmaya devam etmektedir. Bu teklifle, biz, tabiri caizse, belki minareyi düzelttik." dedi.

CHP: 301 Değişikliğinin Ardında Dış Baskı Var
CHP ise, 301'in değiştirilmek istenmesinin arkasında dış baskı olduğunu öne sürdü.

Onur Öymen, "Bir taraftan Meclisin arkasındaki yazıyı göstererek, 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir' diyeceksiniz, bir taraftan da o milletin temsilcisi olan Meclise, yabancıların baskısı altında kanun kabul ettirmeye çalışacaksınız. Yanlış, hazin olan budur" dedi.