23 Nisan 2008 Çarşamba

İran UAEK ile işbirliğine hazır


İran UAEK ile işbirliğine hazır

İran nükleer silah yapmaya çalıştığına dair iddiaları araştırması için, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile işbirliği yapmayı kabul etti.
VİYANA - İran uluslararası alanda gerginliğe sebep olan nükleer silah yaptığı yönündeki iddiaları araştırmak üzere Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile ortak çalışmalar yürütmeye hazır olduğunu ilan etti. İran ile UAEK’nin işbirliği anlaşmasına, UAEK Başkan Yardımcısı Olli Heinonen’in hafta başında gerçekleşen Tahran ziyaretinde karar verdiği bildirildi.
UAEK sözcüsü Melissa Fleming, kurumun merkezi Viyana’da yaptığı açıklamada, Tahran hakkındaki iddialarla ilgili olarak mayıs ayında araştırmalara başlanacağını ve İranlı yetkililerin bu konuda kendilerine gerekli kolaylıkları sağlayacağını ümit ettiklerini söyledi.

UAEK Başkanı Muhammed El Baradei ise İran’ın kurumuyla işbirliğini kabul etmesinin “bir dönüm noktası” olduğunu söyledi. Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’dan açıklama yapan Baradei, kurumunun, bundan sonra Tahran’ın nükleer silah yaptığı iddialarıyla ilgili araştırmalarda daha fazla ilerleme kaydetmeyi ümit ettiğini ifade etti.

İran ise, nükleer programının amacının sadece elektrik üretmek olduğunu belirterek, nükleer silah üretmeye çalıştığı iddialarını reddediyor.